Weten wat je gelooft

Binnenkort wil ik graag de belijdeniscatechisatie oppakken. Het is natuurlijk een beetje een vreemd moment om te starten zo in januari/februari, maar dat hoeft een mooi traject niet in de weg te staan. We zijn maar gewoon flexibel met data, enzovoort. Belijdeniscatechisatie is een mooie plek voor jong en ouder om met elkaar hardop na te denken over je vragen van geloof en twijfel.

Natuurlijk mag dat uitlopen op geloofsbelijdenis in de kerk, maar ook als je dat nu nog niet van plan bent, ben je welkom op deze ‘geloof en twijfel’ kring. Geen vraag is daar dom of onbelangrijk. Een vorig seizoen bestond deze groep uit jongeren en ouderen. Dat kan een prima combinatie zijn. Ouderen worden verrast door het getuigenis en wijsheid van jongeren en andersom. Belijdenis doen is geen ‘christelijk eindexamen’. Beschouw het liever als een bemoediging voor onderweg.

Het is nooit eenvoudig geweest om Jezus te volgen, maar in onze tijd is het nog minder vanzelfsprekend dan 30 jaar geleden. Op steeds meer plekken zullen we ‘eenling-christen’ zijn. Misschien ben je dat nu al. Maar weet je, een keer midden in Zijn gemeente hardop ‘ja’ zeggen op Gods liefde en de uitnodiging van Jezus, helpt om ‘overeind’ te blijven als het gaat stormen. Er zijn jongeren en ouderen die soms reageren met: ik ben daar nog niet aan toe, of: mijn geloof is nog niet goed genoeg. Hoe begrijpelijk die reacties ook zijn, ze helpen volgens mij niet echt. Ons geloven is nooit goed genoeg, maar onze Verlosser is dat wel!

Ik verneem graag of je geïnteresseerd bent! Je kunt me mailen, bellen, appen. Als iemand graag met mij van tevoren hierover spreekt, laat het gerust weten.

Ds. Geert van Meijeren, Predikant@grotekerkvlaardingen.nl