Rehobothkerk, Vlaardingen

Verhuur Grote Kerk

Het College van Kerkrentmeesters heeft een notitie gedeeld via de website van de PGV met betrekking tot de leegstand en verhuur van de Grote Kerk. In de onderhandeling tot de overdracht van de Grote Kerk is 31 december 2022 als overdrachtsdatum genoemd.
Inmiddels blijkt deze datum niet haalbaar vanwege nog lopende onderzoeken. De verwachting is dat de verbouwingswerkzaamheden in de Grote Kerk niet voor 1 januari 2024 zullen starten. Uiteraard kun je je dan afvragen waarom onze wijkgemeente dan al is vertrokken? Wij moesten in het proces wat al vorig jaar (2021) is gestart vasthouden aan deze datum. Om nu te verhuizen hopen wij ook rust en ruimte te creëren voor onze gemeente om te bouwen in een ander kerkgebouw. Er staan nog vier concerten gepland in de Grote Kerk, deze zullen ook nog plaatsvinden.

Grotekerk, Vlaardingen

Het kerkgebouw van onze wijkgemeente was tot 18 december 2022 de Grote Kerk aan de Markt. De Grote Kerk domineert al eeuwen het beeld van Vlaardingen. De kerk staat op een eeuwenoude religieuze plek. Mogelijk was al in de 8e eeuw op deze verhoogde plek in het landschap een kerk, gewijd aan Willibrordus, te vinden. Het eerste stenen kerkgebouw werd in de 12e eeuw gebouwd. In de eeuwen die volgden werd het kerkgebouw met de toren vele malen uitgebreid en heropgebouwd na onder andere een grote stadsbrand in de 16e eeuw en na ernstige verzakkingen. Zo moest de toren zelfs geheel worden afgebroken in de 18e eeuw.

In 17e en 18e eeuw (1744) kreeg het gebouw zijn uiteindelijke vorm: een sober en strak vormgegeven driebeukige hallenkerk met ingebouwde toren. Tussen 1969 en 1973 werd de kerk grondig gerestaureerd. Hierbij is het interieur sterk gewijzigd. Zo werden de banken vervangen door houten stoelen met rieten zitting en werd de 19e eeuwse preekstoel vervangen door een exemplaar uit een kerk in Den Haag. De laatste jaren hebben de houten stolen plaatsgemaakt voor praktische stoelen die makkelijker te verplaatsen zijn voor evenementen.

De toren is eigendom van de gemeente Vlaardingen. De Grote Kerk is een rijksmonument.

Voor kleinere bijeenkomsten is het wijkgebouw de Dijk aan de Maassluissedijk 5 – 7A beschikbaar. Tevens beschikt de gemeente over een Open Huis te vinden aan de Zomerstraat 18.